Saunagus
Saunagus hos Hotel Viking
Vores saunagus-sessioner finder sted mandag til torsdag, fra 16.30 til 20.00, på følgende tidspunkter:
16.30
17.15
18.00
19.15
20.00
OBS: Bemærk venligst, at der desværre ikke er saunagus-sessioner på fredage, lørdage og søndage.
Hvad er saunagus?
Saunagus er en wellness oplevelse i en sauna, hvor æteriske olier og varme kombineres for at fremme afslapning og velvære. En gusmester anvender æteriske olier på saunaens varme sten og svinger varme og duft rundt i saunaen med et håndklæde, som skaber en beroligende atmosfære og en sensorisk oplevelse.
Saunagus er en wellness praksis, der har rødder i århundreder gamle traditioner, hvor dampbade og aromaterapi blev anvendt til at rense kroppen og styrke sindet. I dag er det en moderne wellness oplevelse, som tilbydes i nogle svømmehaller og hos nogle spahoteller i Danmark.
Under en saunagus-session guides deltagere ind i en varm sauna, hvor temperaturen typisk ligger mellem 80 og 90 grader. Her arbejder en gusmester med omhu og ekspertise. Gusmesteren begynder med at hælde æteriske olier på saunaens varme sten. Disse olier, der ofte er fremstillet af naturlige ekstrakter fra planter og urter, har behagelige dufte, der spredes i saunaen. Dette skaber en skøn og afslappende atmosfære, der stimulerer sanserne og hjælper med at lindre stress og spændinger.
Det mest karakteristiske ved saunagus er, når gusmesteren bruger et håndklæde til at svinge varmen rundt i saunaen. Dette skaber en dejlig varm brise af aromatiseret damp, der fylder rummet med duft og varme. Denne kombination af æteriske olier, varme og gusmesterens teknik resulterer i en unik og sanselig oplevelse, som giver en følelse af ro og velvære.
Varigheden af saunagus er forskellig fra sted til sted – nogle steder vil det vare helt op til 60 minutter. Men så vil der være indlagt pauser efter cirka 10 minutter, hvor man kan komme ud og køle af og få noget at drikke. Hos os varer en saunagus-session mellem 10-15 minutter. Efter sessionen anbefales det at køle af under bruseren og herefter i vores koldtvandsbassin lige uden for saunaen. Dette kontrasterende skift fra varme til kulde bidrager til den samlede oplevelse af ren velvære og efterlader kroppen med en fornyet energi.
Hvad er saunagus godt for?
Saunagus er en wellness oplevelse, der er godt for både krop og sind. Det fremmer afslapning, reducerer stress og spændinger, hvilket positivt påvirker nervesystemet. Samtidig forbedrer det hudens sundhed, øger blodcirkulationen og kan føre til en bedre søvnkvalitet, hvilket resulterer i en omfattende forbedring af dit velvære.
1. Hjælper på stress og spændinger
Saunagus er en fremragende måde at slippe af med stress og spændinger. Den beroligende atmosfære i saunaen, kombineret med æteriske oliers afslappende egenskaber, hjælper med at sænke din krops stressniveau. Dette er vigtigt, da høje niveauer af stress ofte resulterer i en øget produktion af kortisol, et stresshormon, der kan have skadelige virkninger på kroppen.
2. Øget Blodcirkulation
Varmen fra saunaen bidrager positivt til øget blodcirkulation. Når du udsættes for varmen i saunaen, udvider dine blodkar sig, hvilket forbedrer blodgennemstrømningen. Den øgede cirkulation hjælper med at transportere næringsstoffer og ilt mere effektivt til kroppens celler og organer. Denne forbedrede blodgennemstrømning spiller også en afgørende rolle i at fjerne affaldsstoffer fra kroppen ved at øge blodets evne til at transportere dem til udskillelsesorganerne.
3. Styrket Immunforsvar
De høje temperaturer i en sauna øger kroppens kernetemperatur, hvilket kan efterligne en mild feberreaktion. Dette aktiverer kroppens naturlige forsvarsmekanismer og stimulerer produktionen af hvide blodlegemer, der spiller en central rolle i immunsystemet. Den forøgede produktion af hvide blodlegemer kan ikke kun styrke kroppens evne til at bekæmpe infektioner, men det har også en tæt forbindelse til håndteringen af stress. Et styrket immunforsvar kan bidrage til at beskytte kroppen mod de negative virkninger af stress og overdreven kortisolproduktion.
Samtidig kan varmen fra saunaen også bidrage til at eliminere toksiner fra kroppen gennem sved. Når du sveder, fjernes visse affaldsstoffer, og dette kan understøtte kroppens generelle sundhed og immunfunktion. Regelmæssig eksponering for saunagus kan således være en integreret del af en holistisk tilgang til at opretholde et sundt immunsystem og samtidig styrke kroppens evne til at håndtere stress.
Hvor varmt er saunagus?
Temperaturen ligger normalt mellem 80 til 90 grader. Har du brug for at vænne dig til varmen, anbefaler vi, at du sætter dig på den nederste bænk. Vil du gerne have mere varme undervejs i saunagus-sessionen, er du velkommen til at rykke op på øverste bænk.
Må man gå i sauna som gravid?
Sundhed.dk anbefaler, at man ikke går i sauna, når man er gravid.
Kan man gå for meget i sauna?
Selvom sauna og saunagus har mange fordele, er det vigtigt at bruge dem med måde. Overdreven tid i en sauna kan føre til dehydrering.
Bliver du dehydreret kan det potentielt have negative virkninger på kredsløbssystemet. Det anbefales derfor, at begrænse saunabesøg til omkring 15-20 minutter ad gangen, og sørge for at drikke tilstrækkeligt med vand for ikke at blive dehydreret.
Er sauna godt, når man er syg?
Sauna er generelt gavnligt for krop og sind, men der er visse situationer, hvor det er vigtigt at udvise forsigtighed. Er du eksempelvis syg med forkølelse, feber og migræne bør du ikke gå i sauna. Har du du en hjertesygdom, forhøjet blodtryk eller en anden kronisk sygdom, bør du udvise forsigtighed.
1. Forkølelse, feber og migræne
Typisk vil man nok tænke at sauna mod forkølelse er en god ide. Men det er ikke tilfældet. Hvis du lider af forkølelse, feber eller migræne, er det bedst at undlade at gå i sauna. Varmen kan forværre symptomer og potentielt føre til overophedning. Vent med at nyde saunagus, indtil du føler dig helt frisk.
2. Hjertesygdomme, forhøjet blodtryk og kroniske sygdomme
Det kan være problematisk for personer med hjertesygdomme, diabetes, diverse hudsygdomme, forhøjet blodtryk og andre kroniske tilstande at opholde sig i en sauna. Er du i tvivl om sauna er en god ide for dig, anbefaler vi, at du konsulterer med din læge.